top of page

EDUCATIE & PROJECTEN

beehappy.jpg

Al gedurende enkele jaren is de bijensterfte in onze streken opmerkelijk groot. In 2013 haalde meer dan 36 % van alle bijenvolken de lente niet. Vergeleken met de rest van Europa scoorden we daarmee ontzettend slecht.

Voor deze bijensterfte zijn er drie hoofdoorzaken:

  • Een eerste oorzaak is de varroamijt (een Aziatisch spinnetje). Die legt haar eitjes op de larven van de bij. Varroamijten worden in onze contreien waargenomen sinds de jaren ‘80. In het oorsprongsgebied leven ze in symbiose met hun gastheer. In onze streken niet en ze komen in bijna elke bijenkast voor. De mijt bijt zich vast aan de bij en voedt zich met  de lichaamssappen. Dit verzwakt de bij en door de kwetsuren in de chitine (bijenhuid) zijn de bijen ook veel vatbaarder voor virussen.

  • Op de tweede plaats is er tijdens de laatste 60 jaar een enorme achteruitgang van het voedselaanbod. Vooral stuifmeel is heel erg belangrijk. Het zijn de eiwitten (de bouwstenen) voor de larven van de bij en de hommel. De toename van beton, asfalt en gebouwen zorgden voor een afname van het areaal.  In de landbouw worden de gewassen steeds ‘properder’; geen wild plantje blijft staan. Er resten nog maar weinig braakliggende percelen met wilde planten en bloemen. Alles is in gebruik. Luzerne en klavers verdwenen al geruime tijd van de akkers. De opkomst van de klepelmaaier zorgde voor minder braamstruwelen. Netheid en veiligheid op openbare domeinen resulteerden in een achteruitgang van de diversiteit.  De particuliere tuin werd  steeds kleiner en netter met liefst zo weinig mogelijk onderhoud.

  • Een derde oorzaak van de achteruitgang van de bijenpopulaties zijn de pesticideresidu’s. Het overmatig gebruik van chemische middelen bij zowel particulieren, de industrie als de landbouw laten opmerkelijke sporen na. Uit onderzoek op bijenwas blijkt dat er gemakkelijk 2 tot 12 verschillende chemische verbindingen terug te vinden zijn in de honingraten. Deze cocktails zorgen er voor dat de reeds verzwakte bijen sterven.

Bijensterfte

Projecten

Gemeentelijke basisschool De Puzzel Begijnendijk

Op basisschool De Puzzel hebben we reeds geruime tijd een bijenkast staan.

Tijdens het seizoen nemen we geregeld de kinderen mee in de wereld van de bijen en geven we hen het echte verhaal van de bloemetjes en de bijtjes. De kinderen vinden dat geweldig.

Bijenweide Betekom

In samenwerking met een lokale eigenaar hebben we in mei 2018 enkel kasten geplaatst op een stuk land van 60are dat door Regionaal Landschap Noord Hageland van een dorre weide werd omgevormd tot een levendig landschap. Het artikel uit de folderkrant van de Gemeente Begijnendijk kan je hier vinden.

Natuurgebied 'Papendel'

In de zoektocht naar geschikte locaties om bijen te plaatsen in onze gemeente is Bee-Happy in 2018 naar het gemeentebestuur gestapt voor hulp. Na een voorstelling van het project Bee-Happy aan het college van Burgemeester en schepenen in september 2018 zijn ze dan ook op zoek gegaan naar mogelijke oplossingen. Al snel had het gemeentebestuur me in contact gebracht met Natuurpunt die enkele kostbare natuurgebieden in onze gemeente beheren. Na enkele constructieve gesprekken kunnen we melden dat in samenwerking met Natuurpunt afdeling Begijnendijk in de loop van juni 2019 'Top Bar Hive' geplaatst worden in het natuurgebied 'Papendel'. Bij een Top Bar Hive is het de bedoeling dat de bijen zelf instaan voor de uitbouw en is buiten toezicht van de imker in kader van de bijengezondheid geen interferentie. 

Hoeve Rijkbos - Zottegem

In samenwerking met Hoeve Rijkbos zal Timmy Lelie in Zottegem een educatieve bijstand plaatsen. Ook hier is het in de visie van Bee-Happy om dit sociaal-ecologisch project te ondersteunen.

Meer info op www.hoeverijkbos.be

Bijentuin - Honderd Bunders

Bee-Happy zal in het voorjaar van 2021 de tuin heraanplanten met in totaal 275 bloembollen die gaan zorgen voor een bloemenfestijn doorheen het ganse seizoen. Een investering van ongeveer €400. Dit vormt het sluitstuk in de heraanleg van een privétuin waar aandacht werd gegeven aan ecologische tuinieren, waterinfiltratie, e.d. De bloembollen zijn uitsluitend afkomstig uit biologische teelt, en duurzaam geteeld door Natural Bulbs.

bollenbeeld-leeg-970.jpg
bottom of page