top of page
Honing
beehappy.jpg

Iedereen weet natuurlijk wel wat honing is. Meestal gebruik je het voor op de boterham en soms ook wel voor in de thee. Maar wist je eigenlijk dat honing al duizenden jaren geleden vooral gebruikt werd om mensen met kwetsuren te genezen? Honing kan namelijk heel goed als antisepticum en antibioticum dienen en daar werd het dan ook voor gebruikt in de geschiedenis.

Honing is een natuurlijk zoetmiddel, maar ik zou het ook zeker proberen als natuurlijk medicijn. Zoals bij hooikoorts, verkoudheid, keelpijn en maagklachten. Waarom zou je iets gebruiken met allerlei ongezonde toevoegingen, als het ook helemaal natuurlijk kan?

Bovendien is honing gewoon lekker!!!

Wist je dat een een haalbij in de zomer tot wel 30 keer per dag uit vliegt.

Per vlucht worden gemiddeld wel 100 bloemen bezocht.

Een simpele rekensom leert ons dat dit per dag neer komt op maar liefst 3000 bloemen!

Voor een halve kilogram honing zijn 6 miljoen bloemen nodig. Als één bij dit alleen zou verzamelen, dan zou de bij er 2000 dagen over doen. Een bijengroep die deze “klus” met 1000 zussen uitvoert, is met twee dagen klaar.

In een kast zitten echter nog veel meer haalbijen, dus er wordt dagelijks een veelvoud hiervan verzameld.

Alle kilometers opgeteld, vliegen honingbijen één keer de wereld rond (40.000 kilometer) voor één pot honing van 500 gram. Één kilogram honing is het levenswerk van 350 tot 400 bijen

De heilzame kracht van honing.

Verkoudheid: Ben je verkouden? Of heb je een zere keel? Een lepel honing kan dan heerlijk verzachtend werken. Als je de honing in je thee doet, doe dat dan niet in kokend water, maar laat je thee eerst afkoelen tot hij goed drinkbaar is . Dit omdat anders de geneeskrachtige werking verloren zou gaan.

Wonden:  Honing werkt ook heel goed bij de behandeling van wonden. Door de antibacteriële werking van honing herstellen wonden sneller. Tot het midden van de vorige eeuw werd honing veel gebruikt bij de behandeling van geïnfecteerde wonden. Met de komst van antibiotica is honing op de achtergrond geraakt.

Brandwonden:  Uit verschillende klinische studies is gebleken dat honing ook van waarde kan zijn bij het beperken en voorkomen van littekenweefsel bij brandwonden. Het belangrijkst in het wondhelingsproces is de antibacteriële werking van honing. Honing wordt ook gebruikt in het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek.

Honey-benefits.jpg
bottom of page